Verstelbaar nokkenastandwiel ontwikkeling - Deel 2

VIn het eerste deel van de ontwikkeling van het tandwiel hebben we uitgelegd waarom we dit zijn gaan ontwikkelen en wat een verstelbaar tandwiel nou eigenlijk is. In dit deel gaan we verder vertellen hoe we tot dit ontwerp zijn gekomen en zien jullie de eerste 3D tekeningen van het tandwiel. 

Het nokkenastandwiel zit erg goed verstopt achter de aluminium kappen, waardoor er weinig ruimte is voor het tandwiel. Om een goed beeld te krijgen van de beschikbare ruimte hebben we een 3D tekening gemaakt zoals je kan zien in de video. Hierin hebben we ons tandwiel gezet om te kijken of alles past.

Wij hebben ervoor gekozen om het tandwiel verstelbaar te maken over een totaal bereik van 12°, dit wil zeggen dat het tandwiel -4° tot +8° verdraaid kan worden. Dit is voldoende, want het heeft geen zin om het tandwiel meer te verdraaien. Anders zou je bijvoorbeeld het maximale koppel pas ver in de toerenbegrenzer kunnen bereiken. Sommige andere tandwielen hebben een veel groter bereik, wat ons verbaasde want je hebt er eigenlijk niks aan.

Het tandwiel kan worden afgesteld terwijl de riem en het tandwiel gemonteerd zijn. Het afstellen gaat makkelijk met vier sterke inbus 10.9 M8 bouten die je ietsjes los moet draaien om het tandwiel te kunnen verdraaien. Om te zien hoeveel graden het tandwiel is verdraaid zit er een gradenmarkering op het tandwiel, wat het afstellen erg makkelijk maakt.

Veel verstelbare tandwielen zijn gemaakt van aluminium. Echter is het een bekend probleem van de originele tandwielen dat de spiebaan nog wel eens wil uitscheuren. Dit kan natuurlijk grote schade opleveren. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de kern van het verstelbare tandwiel te maken van een sterkere staalsoort dan het origineel.

Het eerste tandwiel gaan we uitgebreid testen of alles functioneert naar behoren. Er zijn mogelijk nog wat verbeter punten die we kunnen doorvoeren in de toekomstige tandwielen. Zodra het eerste tandwiel helemaal goed is gaan we over tot de productie van de eerste batch. Het verslag van de tests kun je lezen in het volgende deel. 

Recente berichten